Ungdomsnyheter

Nybörjarsegling för ungdomar 2019

Lär dig segla i sommar tillsammans med 25 andra ungdomar! Ingen tidigare erfarenhet av segling krävs och alla deltar på sina egna villkor.

I år utgår seglingen från Strömstad. Vi börjar med lite lugn segling innan det bär av mot öppnare hav.

Fokus utöver själva seglingen är på att knyta nya vänskaper, aktiviteter i hamnarna och självklart galna upptåg!

Seglingen är öppen för alla som avslutat årskurs 6.

Är du 17 år eller äldre rekommenderar vi dig att i stället ta en titt på vår fortsättningssegling i år.

Ungefär en månad innan seglingnen kommer ett välkomstbrev skickas ut med mer information.

Avgång: Strömstad, 22 juli, 10:00
Ankomst: Göteborg, 28 juli, 18:00
Pris: 1900 kr

Klicka här för att anmäla dig till seglingen!

 

 

Tall Ships Races 2017

Följ med Skonaren Ingo på Tall Ships Races i sommar!

Det blir ett underbart gäng ungdomar och unga vuxna ombord på varje etapp och målet är att segla! Inga förkunskaper krävs utan vi lär dig allt som du behöver kunna för att delta och göra skillnad ombord!

Läs mer

Vad är Tall Ships Races?

Tall Ships races är en internationell havskappsegling som samlar omkring 100 fartyg från ett 20-tal länder varje år. 2017 går tävlingen i Östersjön mellan Halmstad, Kotka, Turku/Åbo, Klaipeda och Sczeczin. 

Målsättningen för Tall Ships Races är att fostra kontakter mellan länder och kulturer för ungdomar mellan 15 och 25 år, varav många inte har någon segelvana. Varje år deltar omkring 4000 trainees och miljontals människor besöker hamnarna.

Din upplevelse ombord

Efter att ha blivit välkomnad och introducerad till besättningen på seglingen börjar vi med familarisering, då går vi igenom och berättar om rutinerna och upplägget ombord. Därefter tar seglingen sin start och vi ger oss av, antingen mot Turku/Åbo eller ut på race beroende på vilken etapp du seglar.

Väl ute till sjöss går vi in i rutinerna med sjövakter, som innebär att vi delar upp dygnets timmar på olika arbetslag som gör att aktiv segling kombineras med ledig tid där man kan njuta av havet, läsa en bok, kolla på en film eller bara umgås med dina nya vänner ombord.

Vår målsättning är att segla mängder och uppleva Östersjön, att kunna komma fram till Klaipeda eller Rostock med solblekt rufsigt hår och erfarenheter för livet. Att du efter tiden ombord skall känna dig trygg med havet och att segla.

Väl i hamn är det fullfjädrade arrangemang med mängder av aktiviteter, möten mellan besättningar världen över och festival i hela staden.

Seglingen är uppdelad i två etapper men det finns inget som hindrar dig från att vara med på båda.

Arrangemangen i hamn

Varje år samlar Tall Ships Races miljontals människor i hamnarna för att beskåda och lära känna fartygen och besättningarna. Dagarna är fyllda med aktiviteter arrangerade av värdhamnen, koncerter på kvällarna och mängder med möten mellan besättningarna på de deltagande fartygen.

Läs mer om hamnarrangemangen nedan:

Skonaren Ingo

Skonaren Ingo är en tremastad skonare byggd 1922 i Sjötorp i Vänern som en fraktskuta för den nordeuropeiska marknaden. Idag är hon säkerhetsklassad av Transportstyrelsen för både passagerar- och medlemsseglingar.

Hon drivs idag av den ideella föreningen Skonaren Ingos Vänner. Verksamheten består av en blandning av längre seglingar runt norra europa på sommaren samt kortare turer och dagskryssningar på höst och vår. Föreningen har idag ca 1000 medlemmar varav ungefär 250 är ungdomsmedlemmar under 25 år.

Ombord finns alltid en gediget utbildad och behörig besättning samt mer modern bekvämlighetsutrustning som 230v ström, rinnande varmvatten och diskmaskin för att inte låta något komma i vägen för seglingsupplevelsen.

Etapp II – Stockholm – Åbo/Turku – Klaipeda

Etappen börjar med lugn segling genom Stockholms, Ålands och Åbolands skärgård till Åbo/Turku. Där sammanstrålar vi med de andra deltagande fartygen för några dagars hamnfestival. Nästa delsträcka är tävlingen på nästan 5 dagar över Östersjön ner till Klaipeda i Litauen. Väl i Klaipeda avslutas seglingen med mängder av arrangemang och andra event i hamnen.

Datum: 17 juli – 31 juli. Avgång Stockholm 12:00, Ankomst Klaipeda 12:00
Pris: 6000 kr (9000 kr över 24 år)
Övrig information: I seglingens pris ingår helpension. Du måste ha fyllt 15 år vid racestart för att delta.

Till anmälan!

Etapp III – Klaipeda – Sczeczin – Rostock

Etappen börjar i hamnfestivalen i Klaipeda i Litauen. Därefter blir det tävling på nästan 4 dagar över Östersjön till Sczeczin i Polen. Väl i Polen möts vi av ett fullständigt spektakulärt kalas. Över två miljoner människor besökte staden när Tall Ships Races senast gästade hamnen 2013 och det finns inte en millimeter som inte andas seglingsfestival.

När hamnfesten i Sczeczin är slut är det dags för det sista benet där vi seglar till Rostock och mönstrar därefter av.

Datum: 31 juli – 9 augusti. Avgång Klaipeda 12:00, Ankomst Rostock 12:00
Pris: 4000 kr (6000 kr över 24 år)
Övrig information: I seglingens pris ingår helpension. Du måste ha fyllt 15 år vid racestart för att delta.

Till anmälan!

Resor till och från

Ingos kajplats i Stockholm kommer meddelas till deltagarna innan avgång. För att förenkla resandet och möjliggöra att resa tillsammans finns en Facebook grupp för alla deltagare där bland annat ledarna kommer meddela sina resvägar om man vill resa tillsammans med de.

Klaipeda
För att ta sig till eller från Klaipeda finns främst tre möjligheter.

Rostock
För att ta sig hem från Rostock är enklaste vägen färja med Stena Line till Trelleborg och därefter tåg genom Sverige. En annan möjlighet är flyg från Rostocks flygplats.

Anmälan

Bli en del av detta äventyr genom att anmäla dig!


Äventyrssegling 2016

Följ med Skonaren Ingo på äventyrssegling i sommar!

Det blir ett underbart gäng på ca 30 ungdomar och unga vuxna ombord och målet är att segla! Inga förkunskaper krävs utan vi lär dig allt som du behöver kunna för att delta och göra skillnad ombord!

Seglingen tar sin början i Stockholm och slutar i Karlskrona. På vägen ligger underbara mål så som Åland, Baltikum och Gotska Sandön inom räckhåll beroende på vädret, kanske blir det en avstickare till Blå Jungfrun utanför Öland innan vi kommer fram till Karlskrona.

Målet är i vilket fall att segla mängder och uppleva Östersjön, att kunna komma fram till Karlskrona med solblekt rufsigt hår och erfarenheter för livet. Att du efter de två veckorna är slut skall känna dig trygg med havet och att segla.

På våra äventyrsseglingar seglar vi ofta nattetid för att hinna komma långt och upptäcka så många ställen som möjligt. För att  göra detta möjligt delas dygnet in i ett antal vakter, maritimt ord för att nu är det dags att vara vaken, även om klockan är 04:00 på morgonen och det snart vankas soluppgång.

Detta gör att aktiv segling blandas med ledig tid där man kan njuta av havet, läsa en bok, kolla på en film eller bara umgås med dina nya vänner ombord.

Skonaren Ingo är godkänt säkerhetsklassad av Transportstyrelsen och fullt utrustad med motor och generator för att tillverka ström så att du kan ladda t.ex. kameran eller läsplattan.

Klicka här för att anmäla dig till seglingen!

Om du har några frågor eller funderingar kontakta seglingsansvarig Julius.Laurell@skonaren-ingo.org

Avgång: Stockholm, 25 juli, 12:00
Ankomst: Karlskrona, 07 augusti, 12:00
Kost: Vi erbjuder vegetariskt alternativ samt för medicinska skäl.
Pris: 4200 kr (8400 kr för icke-ungdom)

Björköläger 2016! Återigen på Björkö!

Hej allesammans!

Nu är det äntligen dags för årets upplaga av det härliga Björkölägret!

Fredagen den 5 Februari ses vi vid centralstationen läge K kl 16:50 för att tillsammans ta oss ut till Björkö. För er som vill ta er ut själva är adressen Boviksvägen 21, Björkö Ryd vilket ligger ca 4 km ifrån färjelägret. Notera det korta varslet!!

Bussen går 17.19 och vi kommer vara framme 18.40. Vi åker från Björkö runt 16.00 på söndagen den 7 Februari.

Ett problem är att busstrafiken på Björkö är indragen på helgerna, detta gör att vi i största möjliga mån kommer använda de bilar vi har för att få deltagare och packning till färjeläget på Björkö söndagen när vi skall hem, det kommer i vilket fall bli en underbar promenad!

Väl ute på Björkö bjuds det på mat, lek och mys. Vi kommer vara ute så mycket vi kan och orkar så kläder efter väder är vad som gäller. Självklart blir det den traditionella tårtbakartävlingen, därför rekommenderas ett härligt glatt humör och kämpaglöd till tårna!
Vi kommer att åka ifrån Björkö ungefär kl. 16:00 på söndag.

Pris: 500kr exklusive bussresa per person.
Busresa: 41kr vuxen och 31kr skolungdom att åka med kontoladdning. Sms-biljett eller enkelbiljett kostar 53kr vuxen och 40kr skolungdom. Tänk på att de inte tar kontanter på bussarna!
Ungefärliga tider: Fredag 16:50 till söndag 18:00.
Anmälan: Felix.steijner@hotmail.com, Frågor kan tas på telefon: 0760060459 .
Glöm inte att skriva special kost om du har någon!
Packlista:

 • Lakan
 • Kudde
 • Sovsäck
 • Täcke
 • Varma och oömma kläder för ute le
 • Varma och oömma skor för ute lek
 • Varma, mysiga och oömma kläder för aktiviteter inomhus
 • Papper och penna
 • Spel
 • Kortlek
 • Snacks

Underhåll Ingo!

Hej Allesammans!Underhåll av ankarspelet

Ingo är nu avriggad och förtöjd i Lundbyhamnen. Hon har börjat täckas och vinterarbetet har dragit igång.

Att Ingo är avriggad betyder inte att föreningen går i dvala. Nu börjar i stället vintersäsongen där vi jobbar för att göra Ingo ännu finare till nästa säsong!

Hela vintern har vi två arbetsdagar i veckan, onsdagar och lördagar.

Arbetskvällarna på onsdagar arrangeras av Ungdomssektionen. Vi öppnar verkstaden kl. 17:00 och arbetar till cirka kl. 21:00. Nästa arbetskväll blir alltså nu på onsdag den 11 november och då är planen börja underhålla alla block och taljor som vanligtvis finns ombord.

För att ta sig till verkstaden är det hållplatsen Pumpgatan som det gäller att ta sig till. En mer ingående vägbeskrivning finns på vår hemsida under Föreningen -> Verkstad www.skonaren-ingo.org/verkstad

Arbetslördagarna arrangeras av föreningens medlemmar och då fixar och donar vi med Ingo mellan klockan 10:00 och 15:00.

Vid allt arbete i verkstaden bjuder föreningen på kaffe och fika. Man räknar också arbetstimmar för att segla billigare nästa säsong. Mer information om rabattsystemet finns på hemsidan.

Väl mött!
Mathias Kindberg och Ungdomssektionens styrelse

Årets påriggning och provtur!

Hej alla seglingssugna!

Nu är äntligen seglingssäsongen här och det betyder att Ingo måste riggas på! Detta kommer ske över flera helger utspritt i april med provtur i maj som avslutning.

På alla dagar där det är påriggning kommer lunch och fika serveras till deltagarna.

Första helgen är 18-19 april
Vi börjar nu att på riktigt rigga på Ingo, fokus ligger på hajnät, däcksutrustning och fockmasten.

Tider:
Lördag: 10.00 till 17:00
Söndag: 11:00 till 17:00

OSA och sprid vårt facebook event så vi kan lättare planera mat och få fler att komma!
https://www.facebook.com/events/1603236546591662/

Andra helgen är 25-26 april
Påriggningen fortsätter nu med målsättningen att färdigställa allt som inte gjordes förra helgen.

Tider:
Lördag: 10.00 till 17:00 Event: https://www.facebook.com/events/447710315398435/
Söndag: 11:00 till 17:00 Event: https://www.facebook.com/events/1576133462625126/

Tredje helgen är 1-3 maj
Nu skall förhoppningsvis Ingo vara helt klar för att segla provtur. Det absolut sista görs på frdagen den 1 maj för att kunna segla provturen den 2 och 3 maj.

Tider:
Fredag: 10:00 till 17:00 Event: https://www.facebook.com/events/830376023678013/

Provtur 2-3 maj
Nu skall påriggningen vara klar! Det blir en helg i skärgården där vi skall testa så att allt ombord fungerar och färdigställa det absolut sista. Mat och fika serveras som på en vanlig segling.

Avgång: Lundbyhamnen, lördag 2 maj 10:00
Ankomst: Klippan/Lundbyhamnen, söndag 3 maj 17:00

Blir ankomsten Klippan löses transport för de som har bil i Lundbyhamnen.

Pris: 200 kr. Gratis för de som jobbat mer än 30 timmar för föreningen.

Anmälan till provturen görs via anmälningsformulär på hemsidan: http://www.skonaren-ingo.org/skapa-anmalan

OSA och sprid vårt facebook event för provturen, vi behöver vara många ombord för att verkligen kunna testa allt!
https://www.facebook.com/events/1603236546591662/

Välkomna!

Anmäl dig till gratis Prova-På segling för ungdomar

Testa på att gratis segla skuta med 50 andra ungdomar mellan 12 och 25 år! Ombord bjuds det på middag, fika, trevligt sällskap och spännande upplevelser.

Besättningen, alltså ungdomar som seglat tidigare, är de som organiserar allting och ser till att alla lämnar båten med ett leende på läpparna! Självklart krävs ingen förkunskap för denna segling.

Väl ombord får du för en kväll testa på livet på en 200 ton tung segelbåt i den mån du själv vill. Detta innefattar att klättra upp i de 25 meter höga masterna (om du vågar), klättra ut i hajnätet (nätet under pinnen framför båten), tillsammans med våra kunniga ungdomar hantera alla segel ombord och för den som hellre vill - njuta av solnedgången i gott sällskap!

Datum: 12 och 13 maj
Plats: Lindholmen, Göteborg
Tid: 17:00 till 22:00

Anmälan och frågor skickas till marcus.kindberg@skonaren-ingo.org.

Märk din anmälan med "Prova-på" och inkludera eventuella allergier och/eller speciella kostbehov i din anmälan.

Nybörjarsegling för ungdomar 2015

seglarskola bräckaLär dig segla i sommar tillsammans med 25 andra ungdomar! Ingen tidigare erfarenhet av segling krävs och alla deltar på sina egna villkor.

I år utgår seglingen från Göteborg. Allt från Bohuskusten och Danmark till kanske även Norge är inom räckhåll beroende på väder och vind.

Fokus utöver själva seglingen är på att knyta nya vänskaper, aktiviteter i hamnarna och självklart galna upptåg!

Seglingen är öppen för alla som avslutat årskurs 6. Dock, om du är nybörjare och 17 år eller äldre rekommenderar vi dig att i stället ta en titt på Tall Ships Races som är vår fortsättningssegling i år.

Avgång: Klippan, Göteborg, 28 juni, 10:00
Ankomst: Klippan, Göteborg, 4 juli, 16:00
Pris: 2100 kr

Klicka här för att anmäla dig till seglingen!

Om du har några frågor eller funderingar kontakta seglingsansvarig Marcus.Kindberg@skonaren-ingo.org

 

 

Inbjudan till Ungdomssektionens vinterläger, tidigare känt som "Björkölägret"

Hej alla ungdomar!

Nu är det dags för Ingos årliga vinterträff "Björkölägret", en tradition vi har för att samla oss alla en gång under vintern också. Alla ungdomar är välkomna!

Var?
Torpet Freden i Jonsered!

När?
30 Januari till 1 Februari. Vi ses på Centralen 16:40 för att gemensamt ta tåget till Jonsered som går 17:10.
Från tåget är det en liten bit att gå till stugan så har på er bra ordentliga skor!

Hur?
Mat, dryck och godsaker kommer det bjudas på.
Under lördagen kommer vi att anordna frivilliga aktiviteter (du får låta bli) och roliga bus.
På kvällen kommer vi enligt tradition att ha tårtbakningstävling där deltagarna tävlar mot varandra i kategorierna smak och utseende. Under söndagen kommer vi att göra precis vad som behagar.
Sover gör vi på natten!

Toaletterna ligger utomhus och är belysta inne och ute, men de ligger 20 meter ifrån stugan, så ficklampa kan vara bra att ta med.

Vi kommer att sova inne i stugan, ta därför med liggunderlag, det finns också möjlighet att sova ute i vindskydd om man vill det. Tänka då på att ta med en sovsäck som klarar temperaturen ute!

Någon gång kommer en lektion i navigation att hållas.

Ta med packning för att sova och kläder för att klara kyla, det är ändå januari!
Papper och penna är också bra.

Varför?
Målet med det hela är att få samlas, snacka, mysa och lära oss nya saker.
En liten tillställning för att sprida värme i den kyliga vintern.

200kr per person kommer det att kosta för att täcka hyra av stuga och matkostnader. Betalar gör man på plats.

Anmälan görs till:

bjorkolager@skonaren-ingo.org

Emelie Josephsson: 0735375609

Ungdomssektionens årliga JULMYS i verkstan!


Än är det varmt men snart kommer blötsnön ha lagt sig och Julen är här. Detta betyder att det är dags att bjuda in hela föreningen till ungdomssektionens årliga Julmys!

På julmyset kommer det att bjudas på trevligt sällskap, pepparkakor, glögg, skumtomtar, julmust, julgröt och andra juliga saker. Självklart kommer även verkstan vara pyntad dagen till ära!

Julmyset kommer att ta plats söndagen den 14 december klockan 15:00 i verkstan i Lundbyhamnen.

Hålltider:
Söndag 14 december kl. 15:00 till 18:00 i verkstan i Lundbyhamnen.

Varmt välkommen!

Sidor