Tall Ships Races 2019

I år deltar Skonaren Ingo i den första etappen i The Tall Ships Races – världens största tävling för stora skepp och skutor. Hundratals fartyg och besättningar deltar under de veckor i juli då seglingskunskaper och skepp sätts på prov i ett rafflande upplägg – nya vänskaper knyts och spännande platser utforskas. Festivalstämning i hamn varvas med stillheten till havs.

Tall Ships Races ombord på Ingo är för dig som vill utmanas och växa, vare sig du testar på segling för första gången eller har mycket erfarenhet. Seglingen börjar med grundläggande utbildning och därefter höjs nivån steg för steg. Det slutliga målet är att deltagarna på egen hand ska klara av att segla Ingo. Ombord finns en erfaren besättning som lär dig allt du behöver veta för att delta och bidra – inga förkunskaper krävs!

Denna segling är nu fullbokad, gör en anmälan för att komma med på väntlistan annars ta gärna en titt på vår nybörjarsegling här!

Seglingsfakta

Datum: 2-15 juli
Avgång: Göteborg 08:00
Ankomst: Strömstad 12:00. Från Strömstad går tåg och bussar. Hemresan bekostas av deltagarna själva. Vårdnadshavare är ansvariga för att organisera hemresa för sina barn.
Pris: 4500 kr (7500 kr över 24 år)
Åldersgräns: Seglingen är för unga och unga vuxna. Du ska ha fyllt 15 år senast den 2 juli
Nivå: Inga förkunskaper krävs  

Vi lämnar Göteborg den 2 juli och seglar mot Aalborg, Danmark, där startskottet för tävlingen går den 6 juli. Första benet Aalborg-Fredrikstad innebär potentiellt fyra dygn till sjöss och är förlagt så att vi rundar norra Jylland, seglar västerut längs med norska sydkusten, varefter vi sätter kurs mot Fredrikstad.

I Fredrikstad spenderar vi ett par dagar och deltar i festligheterna. Tillvaron i hamn tillsammans med andra besättningar, som liksom vi har tillbringat många dygn till sjöss, är full av aktiviteter, sommarkänsla, nya vänskaper och delade erfarenheter.

Från Fredrikstad seglar vi mot Strömstad där vi mönstrar av.

Känner du att denna segling är för lång, eller har något annat i tankarna? Då rekommenderar vi dig att ta en titt på vår en veckas nybörjarsegling för ungdomar i stället!

Din upplevelse ombord

Att segla en snart hundra år gammal skuta kräver samarbete, kämpaglöd och att man har roligt tillsammans. Under århundradena har ett antal rutiner utvecklats, som idag praktiseras på skutor och båtar i hela världen – och på Ingo! Rutinerna gör arbetet enklare och säkrare, ansvaret tydligare och livet ombord roligare. Till sjöss arbetar vi i sjövakter, vilket innebär att dygnets timmar delas upp på olika arbetslag och dessa turas om att arbeta. Vaktsystemet gör att aktiv segling och arbete kan kombineras med ledig tid då du kan njuta av havet, läsa en bok, kolla på en film eller bara umgås med gänget ombord. Det vakthavande arbetslaget turas om att styra båten, hålla utkik och sköta seglen. Vi turas också om om att laga mat, diska och städa ombord.

När du anländer blir du välkomnad ombord och introducerad till besättningen och till alla andra elever. Därefter har vi en så kallad familiarisering. Det innebär att vi tillsammans går igenom rutinerna och upplägget ombord och du får chans att känna på båten. När alla är inkvarterade kastar vi loss.

Besättningen ombord är mycket erfaren och började själva som elever på Ingo. Besättningen har varit med länge och ser till att alla känner sig välkomna och att alla deltar efter bästa förmåga. Vår målsättning är att segla mycket och att du ska få en bra upplevelse. Vi vill att du ska känna dig trygg med havet och med båten, att du ska lära dig mycket och ha roligt.

Skonaren Ingo

Skonaren Ingo är en tremastad skonare byggd 1922 i Sjötorp i Vänern som en fraktskuta för den nordeuropeiska marknaden. Idag är hon säkerhetsklassad av Transportstyrelsen för både passagerar- och medlemsseglingar.

Hon drivs idag av den ideella föreningen Skonaren Ingos Vänner. Verksamheten består av en blandning av längre seglingar runt norra europa på sommaren samt kortare turer och dagskryssningar på höst och vår. Föreningen har idag ca 1000 medlemmar varav ungefär 250 är ungdomsmedlemmar under 25 år.

Ombord finns alltid en gediget utbildad och behörig besättning samt mer modern bekvämlighetsutrustning som 230v ström, rinnande varmvatten och diskmaskin för att inte låta något komma i vägen för seglingsupplevelsen.

Anmäl dig här!